Schimbarea căminului unui câine este o ocazie minunată de a întâmpina un nou membru al familiei și, în același timp, de a oferi unui animal o nouă șansă la o viață liniștită.


 

Beneficiile unui nou camin pentru un caine

Lucruri de luat in considerare inainte de a adopta un caine

De unde sa adoptam un caine

Procesul de adoptie al cainelui

Adoptarea unui caine comunitar

10 motive pentru adoptarea unui caine fara stapan

 


Beneficiile unui nou camin pentru un caine

Câinii adulți vor fi mai calmi, cu o rutină și o personalitate deja stabilite, în comparație cu un câine tânăr.

  • O asociație caritabilă care se respectă, sau un adăpost serios, poate asigura, uneori și gratuit, pentru câinele tău un control medical amănunțit, castrarea, vaccinarea, deparazitarea și orice alt tratament necesar, înainte de a fi luat acasă.
  • În unele cazuri, adăpostul poate deține informații despre istoricul câinelui, astfel încât să te ajute să alegi un animal de companie adecvat pentru locuința și stilul tău de viață – de exemplu, dacă interacționează bine cu alte animale de companie și cu copiii. Acestea te vor ajuta să faci alegerea perfectă.
  • Unele ONG-uri pot oferi sprijin valoros și sfaturi pe durata vieții câinelui tău adoptat. Unele adăposturi pot inclusiv reprimi câinele, dacă ți se schimbă situația și nu mai poți avea grijă de el.
  • Fiind atâția câini disponibili pentru adopție, este aproape sigur că vei găsi un animal de companie potrivit.
  • Pe lângă acestea, te vei bucura de satisfacția de a oferi unui câine salvat o viață fericită și dragostea pe care o merită fiecare animal.

Desigur, ca în cazul oricărui animal nou de companie, sunt multe lucruri de luat în considerare, înainte de a-ți aduce noul prieten acasă. Acest lucru ar putea fi și mai important atunci când adopți un câine adult, care poate veni cu un bagaj de capricii și comportamente, în funcție de viața lui de dinainte de a ajunge la adăpost.

↑SUS


Lucruri de luat in considerare inainte de a adopta un caine

  • Câinilor le place să aibă spațiu de mișcare și nu le place să fie constrânși în spații mici. Evaluează dimensiunea locuinței tale – ai loc pentru un câine?
  • Deși ai putea avea loc în inimă pentru un câine, vei avea nevoie de spațiu și în agenda ta. Spre deosebire de pisici, câinii se bazează pe tine pentru a face mișcare și pentru distracție, așa încât trebuie să te asiguri că ai timp pentru nevoile lor comportamentale, sociale și fizice.
  • Câinii mai bătrâni ar putea avea tabieturi greu de schimbat. Poate dura ceva timp ca un câine să se adapteze la noua sa viață cu tine, dar nu te lăsa descurajat – și câinii mai bătrâni pot fi învățați trucuri noi!
  • Din păcate, unii câini din adăposturi au suferit rele tratamente în trecut. În aceste cazuri, ar putea veni cu un mic bagaj emoțional, sau cu probleme de comportament. Solicită consilierului de la adăpos cât mai multe informații cu putință despre istoricul câinelui, înainte de a-l adopta, astfel încât să știi la ce să te aștepți.
  • Dacă ai deja un câine acasă, prezentarea unui al doilea câine trebuie efectuată cu grijă. Uneori, este mai ușor să prezinți un pui, în loc de un câine adult. Pentru mai multe informații, vezi ghidul nostru pentru  Prezentarea câinelui tău altor animale de companie.
  • Dacă un câine a fost folosit pentru înmulțire sau spectacol, acesta ar putea avea unele tabieturi pe care ar putea fi necesar să îl ajuți să le adapteze.
  • Îngrijirea câinelui poate fi costisitoare, când vine vorba de tratamentul veterinar, cosmetice și chiar alimentația. Îngrijirea câinelui tău face parte din îngrijirea responsabilă a animalelor de companie, deci trebuie să te asiguri că ai posibilitatțile financiare, înainte de a adopta un câine.
  • Înainte de a aduce acasă un câine, gândește-te că necesită implicare pe viață și un mediu stabil. Asigură-te că poți să i le oferi.

Când adopți un câine, este necesar să te gândești cu atenție la ce este mai bine pentru tine și pentru noul tău animal de companie. Pentru mai multe informații despre cum să echilbrezi balanța, citește  Cum să alegi câinele care ți se potrivește.

Odată ce știi ce fel de câine vrei, poți începe să cauți noul tău prieten cu patru picioare!

↑SUS


De unde sa adoptam un caine

În România există mai multe asociații, ONG-uri și adăposturi unde se câini ce așteaptă noi stăpâni. Vei găsi multe de opțiuni căutând online, poate chiar și prin solicitarea unei recomandări de la un medic veterinar.

Când ai găsit un centru de la care să adopți un câine, stabilește o vizită. Adăpostul trebuie să aibă un aspect și un miros plăcut, iar personalul trebuie să aibă timp să discute cu tine.

Acum vine partea interesantă – găsirea animalului tău de companie și demararea pașilor pentru a-l lua acasă!

↑SUS


Procesul de adoptie al cainelui

  • Vorbește cu personalul adăpostului despre tipul de animal de companie pe care îl cauți. Aceștia vor putea să îți arate câinii pe care îi au și pe care îi consideră adecvați.
  • Când ai găsit prietenul blănos perfect pentru tine, anunță personalul.
  • Ți s-ar putea cere să achiți o taxă de adopție, care va ajuta la acoperirea costului îngrijirii de care a beneficiat câinele pe perioada șederii sale la adăpost.
  • Adopția câinilor din adăposturi se face cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

    – copia cărţii de identitate a persoanei pe numele căreia se face adopţia;
    – prezentarea de către adoptator a acordului asociațiilor de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
    – prezentarea de către adoptator a dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor;
    – prezentarea de către adoptator a dovezii resurselor materiale pentru creșterea și întreținerea câinilor;
    – înregistrarea, imediat după adopție, a câinilor în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân.

  • Orice persoană care deţine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie să fie responsabilă de sănătatea şi bunăstarea acestuia și trebuie să-i asigure toate condiţiile, îngrijirile şi atenţia, ţinând cont de nevoile etologice, în funcţie de specie şi rasă, în special:

     

    a) să îi asigure, în cantitate suficientă, hrană şi apă;
    b) să îi asigure posibilitatea de mişcare;
    c) să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalu să devină liber; 
    d) să îi asigure asistență medical-veterinară ori de câte ori este nevoie

↑SUS


Adoptarea unui caine comunitar

Deși adoptarea unui câine poate fi planificată cu atenție înainte, uneori pot apărea surprize. Dacă găsești un câine comunitar și vrei să îl adopți, trebuie să faci câțiva pași înainte.

Primul lucru este să vezi dacă nu cumva are deja un stăpân. Poți face asta întrebând vecinii, punând afișe în zonă și anunțând medicul veterinar. Dacă niciuna din încercările de mai sus nu identifică stăpânul, medicul veterinar poate scana câinele pentru microcip, pentru a obține detalii despre proprietar.

Dacă detaliile din microcip sunt expirate, stăpânul nu poate fi găsit, sau nu există niciun microcip, atunci poți adopta câinele. Înainte de aceasta, solicită veterinarului o examinare completă, pentru a te asigura că este sănătos și că nu necesită vreo formă de tratament.

Dacă plănuiești să adopți un câine,vei avea în față un viitor plin de veselie și multe amintiri frumoase!

↑SUS


In final, va prezentam 10 motive pentru adoptarea unui caine fara stapan

Știm că aceasta este o problemă serioasă care trebuie rezolvată urgent, motiv pentru care vrem sa ajutăm la conștientizarea fenomenului de abandonare a animalelor. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce ar trebui să adoptați un câine dintr-un adăpost, avem 10 motive pentru a vă convinge de acest lucru:

1. Înveți ce inseamnă responsabilitatea

Salvarea unui câine fără stăpân sau adopția dintr-un adăpost este o decizie care nu trebuie luată cu ușurința și care va marca tot restul vieții, atât pe a dumneavoastră, cât și pe cea a animalului. De aceea, adoptarea vă va ajuta să deveniți mai responsabili, având o altă ființă vie care depinde de dumneavoastră.

2. Salvezi o viață

Milioane de câini sunt eutanasiați în adăposturi din cauza suprapopulării, în timp ce aceia care ramân pe străzi duc o viață de teamă, foame, frig si abuz fizic.

Adoptarea unui câine fără stăpân îi va salva viața, oferindu-le o a doua șansă de a avea o casă și de a trăi o viață demnă și fericită. De asemenea, dacă beneficiați de suficient spatiu liber, ar trebui să primiți și un al doilea câine care sa completeze o familie perfectă.

3. Lupți împotriva cumpărării și vânzării de ființe vii

Atunci când cumperi un câine dintr-un magazin de animale de companie, de la un crescător sau prin intermediul internetului, contribui la creșterea, legală sau nu, a  nivelului de exploatare a ainmalelor în vederea împerecherii acestora iar în unele cazuri acest lucru se face în condiții proaste de bunăstare pentru câini.

4. Îti îmbunătățește sănătatea

Mai multe studii au demonstrat efectul pozitiv pe care un câine îl are asupra sănătății oamenilor. Nu numai că este dovedit faptul că acei copii care au contact cu un animal își vor dezvolta mijloace de apărare necesare împotriva alergiilor, dar este cunoscut și faptul că acestă conviețuire cu un animal îți poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, ajută la lupta împotriva stresului și te relaxează.

5. Îti câștigi un prieten pe viață

Dacă uneori vă simțiți izolat, dupa ce ați adoptat un câine, nu o să vă mai simțiți niciodată la fel. Dragostea câinelui nu are limite, te va însoți la bine și la rau iar noul tău prieten te va aștepta la ușă în fiecare zi.

6. Veți fi întotdeauna protejat

Nu este necesară pregatirea unui câine strict pentru protectia dumneavoastra, ca și câine de pază dar, după ce a fost ales ca parte a unei familii, câinele va deveni protector necondiționat al acesteia. Câinii, prin instinct, iși protejează “turma”, în acest caz tu fiind turma sa și nu au nevoie de o pregătire specială pentru a face acest lucru.

7. Ajută la educarea copiilor

Un câine în casă îi va ajuta pe copiii tai să învețe să fie mai responsabili, deoarece trebuie sa aibă grijă și de acesta. În plus, copiii învață de la o vârsta frageda să respecte alte ființe vii, să conștientizeze “sentimentele” animalelor și, în esență, să devină mai buni. Pe de altă parte, câinele va fi un partener ideal pentru joacă și distracție!

8. Îmbunătățește viața socială

Dacă scoateți câinele la o plimbare, nu numai că vă permiteți să fiți mai activi, ci reprezintă și o modalitate bună de a socializa și de a întâlni alte persoane. Într-un timp scurt, veți cunoaște practic toti câinii din zona dvs., precum și proprietarii acestora.

9. Adoptați un animal unic

Câinii abandonați pe stradă, precum și cei din adaposturi sunt de obicei metiși (putem găsi și câini de rasă), deci sunt exemplare cu un aspect unic și personalități bine definite, diferite față de câinii de rasă.

10. Veți economisi bani

Inutil să spunem faptul că achiziționarea unui câine de la crescători autorizați sau din alte surse vă va costa destul de mulți bani și nimic nu garantează stearea acestora de sănătate de-alungul vieții, având în vedere conditiile grele în care parintii acestora sunt adesea crescuti.

Luând acasă un câine vagabond nu vă va costa nimic în afară de responsabilitatea de a avea grijă de el. Mergi la un adăpost și ia-l deja vaccinat și sterilizat.

Sperăm că v-am convins de minunatul act de adoptare al unui câine. Nu numai ca vei salva și îmbunătăți viața lor, ci și pe a ta. Daca aveți vreo îndoiala, vă stam la dispoziție cu  o mulțime de conținut informativ care să îi ajute atât pe proprietarii de animale noi, cât și pe cei experimentați. Simțiți-vă liberi să ne adresați o întrebare și în secțiunea de comentarii sau Contact!

↑SUS

 

 

material preluat de pe site-ul https://www.purina.ro/caini/cum-sa-iti-iei-alt-caine/cum-sa-iti-gasesti-cainele-ideal/cum-sa-adopti-un-caine