Comunicat EFSA: Pisicile și câinii nu trebuie ținuți permanent în boxe și cuști

” Pentru a îmbunătăți bunăstarea pisicilor și a câinilor atât în canise și felise cât și în adăposturile de câini, anumite organisme europene (EFSA) recomandă evitarea utilizării permanente a cuștilor și boxelor. Avizul autorităților europene este publicat într-un nou raport științific în vederea sprijinirii potențialelor măsuri legislative pentru protecția pisicilor și câinilor crescuți în scopuri comerciale pentru motive sportive, de vânătoare sau ca animale de companie.

Raportul include, de asemenea, recomandări privind stresul termic, condițiile de cazare și confort, precum și problemele legate de sănătate și practicile de chirurgie estetică.

Pentru majoritatea pisicilor adulte, o temperatură între 15-26°C previne stresul termic, în timp ce pentru câinii adulți de reproducție nu au fost disponibile dovezi științifice suficiente pentru a defini un astfel de interval general de temperatură.

Au fost evaluate unele practici de chirurgie cosmetică și de conveniență (decuparea ghearelor la pisici și cuparea urechilor, tăierea cozii și rezecția corzilor vocale  la câini), concluzionându-se faptul că acestea nu ar trebui efectuate decât dacă sunt necesare pentru sănătatea animalelor.

Femelele de câini și pisici nu ar trebui să fie împerecheate înainte de a fi pe deplin dezvoltate, chiar dacă au atins deja maturitatea sexuală (pubertatea). Frecvența gestațiilor ar trebui controlată, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a defini o perioadă minimă între generațiile de pui. Femelele de pisică pentru împerechere cu vârsta mai mare de șase ani și cățelele mai mari de opt ani trebuiesc verificate periodic de către un medic veterinar pentru stabilirea stării generale de sănătate.

Alte recomandări pentru câini includ necesitatea unei perioade de întuneric pe parcursul a 24 de ore. Câinii de reproducție ar trebui să aibă o zonă în care să socializeze și să facă exerciții periodice, de preferință în aer liber. Nu au existat suficiente dovezi pentru a stabili dacă socializarea și exercițiile fizice sunt necesare zilnic.

Protecția pisicilor și a câinilor nu a fost până acum reglementată, în detaliu, în legislația Uniunii Europene. Raportul științific al EFSA oferă sfaturi legate de cazarea animalelor, considerente de sănătate animală, proceduri care pot provoca durere acestora și indică lacunele legislative care lipsesc.”

Categories:

Tags:

Comments are closed

Gaseste-ne

Adresa:
Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Poştal 013701

Telefon: 021.312.49.87, Fax: 021.312.49.67

Program:
Luni-Joi: 8:30AM–5:00PM

Vineri: 8:30AM–2:30PM