Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Poştal 013701
Telefon: 0372184977, Fax: 0372184993
office@ansvsa.ro

Îngrijirea animalelor de companie iarna. 15 paşi simpli pentru a-ţi proteja animalul de companie în timpul iernii

Pe măsură ce iarna pune tot mai tare stăpânire pe noi, trebuie să acordăm tot mai multă atenţie sănătăţii noastre şi a celor din jur, care depind de noi. Iar în această din urmă categorie intră, pe lângă copiii sau bătrânii de lângă noi, frumoasele noastre necuvântătoare. Şi ele resimt scăderea temperaturilor ca şi noi, oamenii, motiv pentru care şi ele au nevoie de îngrijire specială.

Poate că nouă ne este destul de uşor să ne punem şosetele şi pijamalele groase, să ne băgăm sub pilota de iarnă şi să urmărim serialul nostru preferat, bând o ciociolată caldă. Dar ele, ce fac în tot acest timp, v-aţi întrebat? Oare nu au şi ele nevoie de un regim special?

Aşadar, ce putem face pentru ca animăluţele să fie protejate, pe timpul iernii:

Să le dăm mai multă mâncare – Pentru a se încălzi, animalele vor avea nevoie de mai multe resurse de hrană şi de apă, pentru că şi energia li se epuizează mai repede. Aşadar, hrăniţi-le şi hidrataţi-le mai bine decât de obicei.

Să construim adăposturi şi pentru animalele sălbatice – Păsărilor şi animăluţelor sălbatice de dimensiuni mai mici le-ar putea prinde bine ajutorul nostru, aşa că recomandabil este să construim adăposturi din crengi şi din frunze (în limita posibilităţilor) şi să le punem acolo şi apă şi poate chiar hrană. Vor avea nevoie, credeţi-ne. 

Să cumpărăm lichid de parbriz non-toxic – Lichidul de parbriz de iarnă poate avea mirosul şi gustul destul de plăcute, lucru ce se poate dovedi atrăgător pentru animale. Cu toate acestea, este otrăvitor, aşa că recomandarea noastră este să alegeţi un lichid non-toxic, pentru a fi sigur că animăluţele nu vor avea de suferit.

Să uscăm animalul când intră în casă – Dacă a fost într-o scurtă plimbare şi a tocmai a intrat în casă, nu trebuie să îl lăsăm să se usuce de la sine. Trebuie să îi dăm zăpada jos de pe el şi să îl ştergem rapid cu un prosop!

Să protejăm lăbuţele căţelului de sare – Nu doar că este foarte inconfortabil ca animăluţul să păşească pe zăpadă, dar dacă peste stratul îngheţat mai este şi ceva sare… vă daţi seama ce “plăcere”. De aceea, este musai să îmbrăcăm lăbuţele patrupedului în şoseţele. În plus, atunci când ajungem acasă, trebuie să avem grijă să curăţăm sarea de pe blăniţa lor. Ele vor avea tendinţa să o lingă şi se pot îmbolnăvi.

 

Să ţinem animalele cât mai mult în interior – Pe cât posibil în funcţie de specie, animăluţele noastre ar trebuie să stea în casă. Evident că nu vorbim despre porci, dar câinilor şi pisicilor nu le este deloc uşor să înfrunte zăpada, îngheţul şi vântul. Trebuie să ne asigurăm că stau la căldură şi la adăpost, ca şi noi, dar în acelaşi timp nu trebuie să le neglijăm şi nici să le ţinem închise în casă permanent.

Să le îmbrăcăm – Cine nu iubeşte, spre exemplu, un câine îmbrăcat într-un pulovăraş frumos? În afara faptului că sunt adorabili îmbrăcaţi („Dacă ţara ar fi condusă de un câine în pulover, nu ar mai exista războaie”), hainele îi ţin pe câini departe de îngheţ şi de posibilitatea de a se răni. Adică, să ne gândim: e corect ca noi să ne luăm şapte haine pe noi şi pe ei să îi lăsăm aşa, ca vara, doar în blana lor?

Să construim un adăpost călduros pentru ele – Dacă animalele noastre iubesc să stea mai mult afară şi dimensiunea corpului le şi impune acest lucru, atunci trebuie să ne asigurăm că au toate condiţiile pentru un astfel de stil de viaţă! Trebuie construită o cuşcă mai sus de nivelul solului, cu pereţi izolaţi şi îmbrăcaţi astfel încât animalul să se simtă cât mai confortabil!

Să nu uităm de animalele fără stăpân din cartier
 – Întotdeauna este o idee bună să ne deschidem ochii şi inima către animăluţele fără stăpân din cartier. Dacă nu avem posibilitatea să le adoptăm pentru totdeauna, am putea măcar să o facem pe timpul iernii. Sau, dacă şi acest lucru ni se pare imposibil, putem cel puţin să le facem un adăpost în care să le ţinem departe de frig şi să le oferim, în acelaşi timp, ceva hrană şi apă. Dacă unul din doi oameni din acelaşi cartier ar face asta, lumea cu siguranţă ar fi un loc mai bun, iar animalele mai fericite!

Să verificăm sub maşină, când plecăm la drum – Temperaturile scăzute le fac pe animăluţe să se adapteze şi să caute cele mai călduţe locuri din împrejurimi, aşa că nu este de mirare că foarte multe pisici se ascund sub maşini, pe roţi sau lângă radiator. Aşa că, înainte de a pleca la drum, este recomandat să ne uităm sub maşină şi chiar să lovim uşor maşina, astfel încât necuvântătoarele să îşi dea seama de pericolul în care se află şi să fugă.

Să nu mai tundem căţelul – Dacă obişnuim să îl tundem regulat, iarna am face bine să îl lăsăm cu blana mai lungă. Îl va proteja împotriva frigului.

Să le ajutăm să nu li se usuce pielea, punând în casă un umidificator – Atunci când căţelul intră în casă umed şi în interior aerul este uscat, pielea lui se poate irita cu uşurinţă. Aşa că cel mai bine ar fi să montăm un umidificator. Este util nu doar lui, ci şi nouă, oamenilor!
Să îi periem blana în mod regulat – Îngrijirea blănii, perierea ei, nu doar că pune sângele în mişcare şi protejează animalul de frig, dar combate şi uscăciunea pielii, despre care menţionam mai sus.

Să nu lăsăm animalele singure când călătorim – Poate că vi se pare normal acest lucru, dar sunt oameni care pleacă cu săptămânile de acasă şi animăluţele îngheaţă. Deşi primesc mâncare de la vreun vecin, ele nu trăiesc bine deloc. Aşa că cel mai bine ar fi fie să le luăm cu noi, fie să le lăsăm în îngrijirea cuiva care se asigură că animalele au parte nu doar de hrană şi de apă, ci şi de căldură.

Dacă ieşim la plimbare, să le punem o zgardă – Câinii se folosesc de miros, pentru a se întoarce acasă, dar zăpada le poate acoperi urmerele şi atunci întâmpină dificultăţi în a-şi mai găsi calea. Aşa că cel mai bine ar fi să îi ţinem legaţi de noi.

Sursa: Upworthy

Foto wall: w-dog.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 18