Primul ajutor în cazul otrăvirii la câine

Otrăvirea câinelui este unul dintre cele mai urâte coşmaruri a multor stăpâni. După cum ştii, câinii sunt foarte curioşi din fire, iar acest lucru, de multe ori poate fi în detrimentul sănătăţii lor.

Principalele cauze care duc la otrăvire.

Poţi evita situaţiile în care prietenul tău credincios este otrăvit accidental. Acest lucru îl poţi face prin : păstrarea în siguranţă a unor produse care sunt periculoase pentru el, împiedicându-l să mănânce lucrurile de pe stradă atunci când ieşiţi la plimbare, interzicându-i să bea apa din piscină sau să se scalde în ea la puţin timp după ce a fost tratată cu clor, etc.

Alte lucrurile care îi pot face rău se numără produse alimentare (avocado, ciocolată, xylitol, struguri, nuci de Macadamia, usturoi, ceapă, etc), medicamente (paracetamol, ibuprofen, benzodiazepine, antidepresive), pesticide, insecticide, produse de fertilizare pentru plante, plantele decorative, produsele de curăţat, antigelul de la maşină, alcoolul lăsat în locuri uşor accesibile lor şi tutunul. De asemenea, câinii sunt vulnerabili şi la muşcăturile de păianjen, şarpe sau alt animal veninos.

Ca un stăpân responsabil, trebuie să faci posibilul să îţi ţii câinele departe de aceste produse. Dar ce poţi face dacă, în ciuda eforturilor tale, câinele tău este otrăvit? Iată câţiva paşi pe care îi poţi urma pentru a-ţi ajuta câinele într-o astfel de situaţie.

Care sunt simptomele otrăvirii la câine?

În cazul otrăvirii, simptomele pot apărea imediat sau după câteva ore de la ingerare. Simptomele sunt variate şi depind foarte mult de substanţă, dar şi de cantitatea ingerată. Cele mai comune simptome în cazul otrăvirii sunt:

  • Diaree, câteodată cu sânge;
  • Vărsături;
  • Durere intensă însoţită de gemete;
  • Depresie şi slăbiciune;
  • Tuse şi strănut;
  • Pupile dilatate;
  • Convulsii şi tulburări neurologice;
  • Pierderea echilibrului (ameţeală);
  • Rigiditatea musculaturii şi tremur;
  • Paralizia unei zone a corpului sau a întregului corp;
  • Somnolenţă severă sau letargie;
  • Hiperexcitabilitate;
  • Colaps şi incoştienţă;
  • Febră;
  • Salivare excesivă;
  • Pierderea de sânge (sânge în scaun, sângerări nazale, anemie);
  • Tulburări cardiace, precum bătăile neregulate ale inimii;
  • Tulburări respiratorii;
  • Ataxie (dificultate în coordonarea membrelor din cauza problemelor neurologice);
  • Apatie;
  • Necrozarea mucoaselor (în unele cazuri);
  • Sete excesivă (polidipsie);
  • Urinare foarte frecventă (poliurie);
  • Pierderea apetitului şi anorexie;
  • În unele cazuri, erupţii cutanate, iritaţii;
  • Iritaţie gastrică.

În cazul în care câinele tău prezintă unul sau mai multe din simptomele enumerate mai sus, trebuie neapărat să apelezi la ajutor.

Primul ajutor în cazul otrăvirii

Atunci când apare un astfel de episod, trebuie să apelezi urgent la medic. Dar ştiai că există câteva măsuri de prim ajutor pe care le poţi face până să ajungi la veterinar? O astfel de acţiune rapidă poate ajuta la salvarea vieţii companionului tău.

În primul rând trebuie să determini ce anume a dus la acest episod neplăcut. După identificarea produsului care a dus la otrăvire, sună veterinarul (în cazul în care nu stai aproape de un cabinet veterinar) şi raportează-i toate detaliile (simptomele, produsul ingerat, cât timp a trecut de la ingerare, vârstă, sex, greutate, dacă are alte probleme de sănătate). Trebuie să rămâi liniştit şi să acţionezi repede pentru că orice minut care trece este vital.

În cazul în care sunteţi aproape de un cabinet sau clinică veterinară, este indicat să vă duceţi de urgenţă pentru a i se administra antidotul.

În cazul în care nu ajungi la veterinar, poţi aplica măsurile de prim ajutor pe care le voi enumera :

  1. În cazul în care câinele se află în stare de incoştienţă, sau dacă s-a intoxicat prin inhalare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl duci într-un spaţiu deschis, aerisit, luminat şi să ai apă la îndemână. Aici poţi observa foarte bine simptomele şi îi vei oferi aer curat.
  1. Trebuie să îndepărtezi cu grijă otrava care se află la vedere şi să opreşti o mostră pentru a-i servi medicului în diagnostic.
  1. În timp ce tu faci acest lucru, altă persoană poate contacta medicul. În cazul în care eşti singur, acest lucru îl faci doar după stabilizarea câinelui. Specialistul te va ajuta să rămâi calm şi să te concentrezi. Cu cât mai repede chemi veterinarul, cu atât cresc şansele de supravieţuire.
  1. După identificarea otrăvii, oferă-i medicului absolut toate informaţiile (nume produs, ingredientul activ, cât de mult a mâncat şi cât timp a trecut la ingerare).
  1. Medicul veterinar îţi va spune care este primul ajutor pe care îl poţi oferi şi care nu, în funcţie de otrava ingerată. De exemplu, cea mai importantă acţiune pe care trebuie să o faci în cazurile de otrăvire este inducerea vărsăturilor. Mare atenţie însă : niciodată nu trebuie să îi provoci vărsături în dacă este incoştient, dacă are convulsii, dacă de la ingerarea otrăvii au trecut mai mult de două ore, în cazul în care otrava a fost produs de curăţenie, acid puternic, produs petrolier, produs coroziv sau produs alcalin (înălbitor). Dacă i se provoacă vomitarea atunci când este incoştient, voma poate intra în sistemul respirator şi îi puteţi provoca pneumonie prin aspiraţie. În cazul otrăvirii cu un produs coroziv, dacă îi provoci voma, îi poţi provoca o a doua arsură la nivelul tractului digestiv, faringelui şi la nivelul cavităţii bucale, ceea ce va înrăutăţii situaţia. În cazul în care au trecut două ore de la ingerarea otrăvii, nu mai are rost să îi provoci voma deoarece digestia va fi avansată sau terminată. Prin urmare, vei induce voma doar dacă câinele este conştient, dacă au trecut mai puţin de două ore de la ingerare şi dacă ştii cu certitudine că substanţa ingerată nu este corozivă.
  1. Pentru a stimula vomitarea este bine să ai în casă una din următoarele produse : peroxid de hidrogen 3% (apă oxigenată), sirop de ipeca sau cărbune activ. Aceste substanţe ajută foarte mult la inducerea vomei şi implicit la eliminarea unei cantităţi semnificative de otravă ingerată.
  1. În cazul otrăvirii pielii este indicat să speli imediat câinele cu apă călduţă şi săpun (mare grijă să nu îi intre în ochi, urechi, gură sau nas). În cazul în care stratul toxic nu a fost eliminat în totalitate, poţi tăia o parte din blana pe care a căzut toxicul. Dacă otrava a ajuns în ochi este bine să îi ştergi cu un tampon de bumbac îmbibat în ser fiziologic sau apă călduţă cât mai repede posibil.
  1. În cazul în care câinele este conştient îi poţi da să bea puţină apă proaspătă, pentru că multe otrăvuri pe care câinii le ingeră accidental afectează ficatul şi rinichii. Oferindu-le puţină apă va reduce impactul asupra acetor organe. Dacă nu bea singur, îi poţi da puţină apă cu o seringă fără ac.

Cum trebuie îngrijit un câine otrăvit

După un episod de otrăvire reprezintă o perioadă lungă de recuperare, iar durata

recuperării depinde foarte mult de cât de rău l-a afectat otrava şi ce anume organe i-au fost afectate şi în ce procent.

În cazul erupţiilor cutanate, a înţepăturilor sau a muşcăturilor provocate de otravă, îngrijirea se face doar local cu ajutorul antihistaminicelor recomandate în prealabil de către medicul veterinar.

Atunci când otrava este ingerată, principalele organe care au cel mai mult de suferit sunt ficatul şi rinichii. De aceea, în acest caz, perioada de recuperare este mult mai mare. În acest caz, câinele tău va avea nevoie de o dietă mai blândă, care să fie digerată uşor pentru ca ficatul şi rinichii să aibă oportunitatea de a se odihni şi de a se recupera. În această perioadă trebuie evitate grăsimile şi proteinele, deoarece ficatul şi rinichii sunt organele responsabile pentru metabolizarea lor. Există situaţii în care medicul va recomanda şi administrarea de vitamine şi minerale sau suplimente nutritive care au rol antioxidant, ajutând mai repede la recuperarea organismului după ingerarea otravei.

Concluzii. Cel mai bun scenariu pentru orice proprietar de câine este să nu aveţi niciodată parte de un episod de otrăvire. Prevenirea este cea mai bună vindecare posibilă, aşa că trebuie să faci tot posibilul să evitaţi un astfel de episod. Pune la loc sigur medicamentele, alcoolul, produsele de curăţenie, dar şi plantele decorative (multe plante de apartament sunt toxice pentru ei – în cazul în care vrei să ştii care sunt plantele otrăvitoare, poţi citi acest articol).

Acestea fiind spuse, câinii au obiceiul de a cerceta orice colţişor din casă şi să mănânce sau să bea tot ce li se par lor interesant, lucru care le poate fi dăunător. În cazul în care câinele tău este otrăvit, sună medicul veterinar pentru îndrumare. Cu ajutorul medicului şi pregătirea ta în urma citirii acestui articol, puteţi oferi câinelui cea mai bună şansă posibilă de recuperare complet în urma unui episod de otrăvire.

 

 

 

Material preluat de pe site-ul https://intreabaveterinarul.ro

Categories:

Tags:

No responses yet

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    38 − = 31

    Gaseste-ne

    Adresa:
    Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Poştal 013701

    Telefon: 021.312.49.87, Fax: 021.312.49.67

    Program:
    Luni-Joi: 8:30AM–5:00PM

    Vineri: 8:30AM–2:30PM