Comerțul online cu animale de companie – practici ilegale și înșelătorie

Vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Vă rugăm să nu incurajati aceste pratici ilegale de comerț cu animale pe internet, având în vedere faptul că acești “vânzători” nu sunt crescători autorizați și nu vă pot garanta puritatea rasei animalului, bazându-se în totalitate pe vorbe și promisiuni care, ulterior, în majoritatea cazurilor, se infirmă.

Exemplu:

Din cauza cererii de animale de companie (în prezent în Bucureşti, după estimările Colegiului Medicilor Veterinari, o familie din patru este posesoarea unui animal de
companie), veritabile crescătorii NEAUTORIZATE de câini şi pisici s-au dezvoltat în ultimii ani care alimentează atat pet shop-urile şi comerţurile similare, cat si site-urile de comerţ online.

Din păcate, bunăstarea animalelor nu este respectată, condiţiile de păstrare, rata forţată de înmulţire a lor (animalele fiind abandonate pe teritoriul public după ce au ajuns la capătul ciclului de înmulţire profitabilă pentru proprietari), sănătatea biologică (probleme din cauza condiţiilor insalubre de creştere), etologice (animalele nu sunt socializate) şi genetica alterată (fapt dovedit şi prin neexistenţa niciunui atestat de provenienţă tip pedigree pentru aceste animale) fiind dovezi în acest sens.

Cetăţenii sunt înşelaţi în mod constant cumpărând pisici sau câini de pe anumite site-uri de comert online sau retele de socializare, deşi niciun câine, de exemplu, nu are pedigree, întrucât o normă internaţională a Federaţiei Chinologice Internaţionale interzice crescătorilor autorizaţi să-şi vândă câinii prin intermediul terţilor, fie pet shop sau alte comerţuri de acest tip.

Experţii denunţă, de asemenea, condiţiile improprii în care sunt ţinute animalele până la vânzare şi faptul că aceste condiţii sunt răspunzătoare de probleme atât comportamentale, cât şi medicale, lucru care duce la abandonarea lor ulterioară, când cumpărătorul realizează că nu îl poate integra corect în familie (costuri pentru tratament, întreţinere costisitoare din cauza unor condiţii medicale care impun o anume dietă şi costuri cu educaţia – valabil pentru câini mai ales, întrucât ori sunt foarte timizi, fricoşi ori agresivi sau anxioşi şi distrug bunuri în casă când sunt lăsaţi singuri, lucru care duce în multe cazuri la abandon mai târziu fie la adăpostul de animale, fie chiar pe domeniul public).

Dacă vă doriți neapărat un câine de rasă, vă recomandăm să îl achiziționați de la un crescător autorizat.

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. buna seara. ma puteti ajuta va rog cu un sfat? cum pot opri un “criminal” de animalute care vinde pe internet puiuti de bishon maltez toy care nu sunt toy si pentru a fi credibil ii vinde la 2-3 saptamani si practic ii condamna la moarte? telefoanele lui sunt 0726575031, 0733762650 (sotia), cont olx Just DO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 51 =

Gaseste-ne

Adresa:
Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Cod Poştal 013701

Telefon: 021.312.49.87, Fax: 021.312.49.67

Program:
Luni-Joi: 8:30AM–5:00PM

Vineri: 8:30AM–2:30PM